Εύκολες συνταγές

Συνταγή για πίτσα με κινόα

Συνταγή για πίτσα με κινόα

Σχετικά με τη συνταγή

Ετοιμαστείτε για μια νόστιμη και υγιεινή ανανέωση ενός κλασικού αγαπημένου με αυτή τη συνταγή για πίτσα με κινόα! Αυτή η εναλλακτική λύση χωρίς γλουτένη και γεμάτη πρωτεΐνες θα ικανοποιήσει τις λιγούρες σας για πίτσα, παρέχοντας παράλληλα ένα θρεπτικό γεύμα. Η κρούστα είναι φτιαγμένη από κινόα, έναν ευέλικτο σπόρο που μοιάζει με κόκκους που προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Γεμάτη με τα αγαπημένα σας υλικά, αυτή η πίτσα είναι βέβαιο ότι θα γίνει αγαπημένη της οικογένειας.

Συστατικά

<πίνακας>
<κεφάλι>

Ποσότητα
Συστατικά

1 φλιτζάνι
Κινόα

2 φλιτζάνια
Νερό

2
Αυγά

1/4 φλιτζάνι
Τυρί παρμεζάνα

1/2 κουταλάκι του γλυκού
Σκόρδο σε σκόνη

1/2 κουταλάκι του γλυκού
Αποξηραμένη ρίγανη

1/2 κουταλάκι του γλυκού
Αποξηραμένος βασιλικός

1/2 κουταλάκι του γλυκού
Αλάτι

1/4 κουταλάκι του γλυκού
Μαύρο πιπέρι

3/4 φλιτζάνι
Σάλτσα Μαρινάρα

1 φλιτζάνι
Τυρί μοτσαρέλα

Γαρίσματα της επιλογής σας (π.χ. μανιτάρια, πιπεριές, ελιές)

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να ετοιμάσετε αυτή τη νόστιμη πίτσα με κινόα, θα χρειαστείτε τα εξής:

  • Μέτρια κατσαρόλα
  • Σουρητήρι ή σουρωτήρι
  • Μπολ ανάμειξης
  • Χτυπήστε με σύρμα ή πιρούνι
  • Ταψί ή πέτρα πίτσας
  • Χαρτί περγαμηνής ή αντικολλητικό σπρέι
  • Σπάτουλα ή κόφτης πίτσας

Προετοιμασία

1. Ξεπλύνετε την κινόα σε ένα σουρωτήρι κάτω από κρύο νερό για να φύγει τυχόν πικρία.
2. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το νερό να βράσει και προσθέτουμε την ξεπλυμένη κινόα.
3. Μειώστε τη φωτιά στο χαμηλό, σκεπάστε και σιγοβράστε για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει η κινόα και να απορροφηθεί το νερό.
4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη μαγειρεμένη κινόα να κρυώσει για λίγα λεπτά.
5. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 425°F (220°C).
6. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, την παρμεζάνα, τη σκόνη σκόρδου, την αποξηραμένη ρίγανη, τον αποξηραμένο βασιλικό, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι.
7. Προσθέστε τη μαγειρεμένη κινόα στο μείγμα των αυγών και ανακατέψτε καλά να ενωθούν.
8. Στρώστε ένα ταψί ή πέτρα πίτσας με λαδόκολλα ή στρώστε με αντικολλητικό σπρέι.
9. Απλώστε το μείγμα της κινόα στο έτοιμο ταψί, σχηματίζοντας μια λεπτή και ομοιόμορφη κρούστα.
10. Ψήνουμε την κρούστα στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
11. Βγάζουμε από το φούρνο και απλώνουμε τη σάλτσα μαρινάρας πάνω από την κρούστα.
12. Πασπαλίστε ομοιόμορφα το τυρί μοτσαρέλα πάνω από τη σάλτσα.
13. Προσθέστε γαρνιτούρες που θέλετε, όπως μανιτάρια, πιπεριές ή ελιές.
14. Επιστρέψτε την πίτσα στο φούρνο και ψήστε για άλλα 10-15 λεπτά ή μέχρι να λιώσει το τυρί και να αφρατέψει.
15. Βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει για λίγα λεπτά πριν το κόψετε.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας αυτής της συνταγής για πίτσα με κινόα είναι περίπου 30 λεπτά, συμπεριλαμβανομένου του μαγειρέματος της κινόα και του ψησίματος της κρούστας. Αυτό δεν περιλαμβάνει επιπλέον χρόνο που απαιτείται για τον τεμαχισμό λαχανικών ή την προετοιμασία των επικαλύψεων.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

– Φροντίστε να ξεπλύνετε καλά την κινόα πριν τη μαγειρέψετε για να αφαιρέσετε τη φυσική της επικάλυψη, που ονομάζεται σαπωνίνη, η οποία μπορεί να της δώσει πικρή γεύση.
– Όταν απλώνετε το μείγμα της κινόα στο ταψί, στοχεύστε σε μια λεπτή και ομοιόμορφη κρούστα για να εξασφαλίσετε ότι θα ψηθεί ομοιόμορφα.
– Μη διστάσετε να προσαρμόσετε τις επικαλύψεις με βάση τις προτιμήσεις σας. Γίνετε δημιουργικοί με μια ποικιλία λαχανικών, βοτάνων ή ακόμα και διαφορετικών τυριών για πρόσθετη γεύση.
– Για πιο τραγανή κρούστα, μπορείτε να ψήσετε την κρούστα κινόα χωρίς επικάλυψη για λίγα λεπτά πριν προσθέσετε τη σάλτσα και το τυρί.
– Για να βελτιώσετε τις γεύσεις, σκεφτείτε να προσθέσετε μερικές νιφάδες κόκκινης πιπεριάς ή φρέσκα φύλλα βασιλικού ως γαρνιτούρα πριν το σερβίρετε.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσό ανά μερίδα

Θερμίδες
250

Πρωτεΐνη
12g

Παχιά
10 g

Υδατάνθρακες
28 g

Ίνα
4g

Ζάχαρη
2g

Νάτριο
450 mg

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Σερβίρετε τη νόστιμη πίτσα με κινόα με μια συνοδευτική σαλάτα ή λαχανικά στον ατμό για να δημιουργήσετε ένα ισορροπημένο γεύμα. Μπορείτε επίσης να το συνδυάσετε με ένα δροσιστικό ρόφημα, όπως ανθρακούχο νερό, παγωμένο τσάι ή ένα ποτήρι κόκκινο κρασί για ενήλικες. Για να αναβαθμίσετε την παρουσίαση, γαρνίρετε την πίτσα με φρέσκα φύλλα βασιλικού ή πασπαλίζετε με τριμμένη παρμεζάνα. Κόψτε το σε φέτες και σερβίρετε σε ένα ξύλινο ξύλο κοπής ή σε ένα κομψό δίσκο πίτσας για να προσθέσετε μια νότα αυθεντικότητας στο γεύμα σας.

Συνθήκες αποθήκευσης

Αν σας περισσέψει, φυλάξτε τα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο. Η πίτσα με κινόα θα παραμείνει φρέσκια για έως και 3 ημέρες. Όταν ξαναζεσταίνετε, τοποθετήστε τις φέτες στο φούρνο στους 350°F (175°C) για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να ζεσταθούν. Αποφύγετε το φούρνο μικροκυμάτων, καθώς μπορεί να μουσκέψει η κρούστα.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Η κινόα είναι μια διατροφική δύναμη, γεμάτη με πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και βασικά θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, μαγνήσιο και φώσφορο. Είναι επίσης χωρίς γλουτένη, καθιστώντας το κατάλληλο για άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη. Τα αυγά παρέχουν επιπλέον πρωτεΐνη, ενώ το τυρί παρμεζάνα προσθέτει μια πλούσια και αλμυρή γεύση.

Χρησιμοποιώντας την κινόα ως βάση για την κόρα πίτσας, αυτή η συνταγή προσφέρει μια πιο υγιεινή εναλλακτική στην παραδοσιακή ζύμη πίτσας που παρασκευάζεται από ραφιναρισμένο αλεύρι. Η κινόα είναι γνωστή για τα πιθανά οφέλη της για την υγεία, όπως η υποστήριξη της υγείας της καρδιάς, η βοήθεια στην πέψη και η προώθηση της διαχείρισης βάρους.

Οι επικαλύψεις που επιλέγετε μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω τη διατροφική αξία της πίτσας. Επιλέξτε μια ποικιλία από πολύχρωμα λαχανικά για να αυξήσετε την πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Επιπλέον, η χρήση μέτριας ποσότητας τυριού μοτσαρέλα παρέχει ασβέστιο και πρωτεΐνες διατηρώντας παράλληλα την απόλαυση υπό έλεγχο.

Παρόμοιες συνταγές

Εάν σας άρεσε αυτή η συνταγή για πίτσα με Quinoa, μπορεί να σας ενδιαφέρει να εξερευνήσετε άλλες υγιεινές και δημιουργικές επιλογές πίτσας. Σκεφτείτε να δοκιμάσετε πίτσα με κρούστα κουνουπιδιού, πίτσα με κολοκυθάκια ή πίτσα με κρούστα γλυκοπατάτας. Αυτές οι συνταγές προσφέρουν μοναδικές και θρεπτικές ανατροπές στην κλασική ιδέα της πίτσας.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η συνταγή εμπνεύστηκε τον διάσημο σεφ Jamie Oliver, ο οποίος είναι γνωστός για την έμφαση που δίνει στα φρέσκα και υγιεινά συστατικά. Με την ενσωμάτωση της κινόα σε μια κρούστα πίτσας, αυτή η συνταγή δείχνει το πάθος του για τη δημιουργία θρεπτικών γευμάτων χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση. Άλλες πηγές έμπνευσης για αυτήν τη συνταγή περιλαμβάνουν δημοφιλείς food bloggers και μάγειρες με γνώμονα την υγεία όπως οι Minimalist Baker, Deliciously Ella και Oh She Glows, οι οποίοι έχουν εξερευνήσει εφευρετικούς τρόπους για να κάνουν τις συνταγές με βάση τα φυτά και τη γλουτένη απολαυστικές για όλους.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button